De Tweede Kamer heeft eindelijk ingestemd met de initiatiefwet van PvdA en CU om tijdelijke huurcontracten af te schaffen. Dat is voor veel huurders goed nieuws, omdat deze contracten voor veel onzekerheid zorgden.

De Wet doorstroming huurmarkt uit 2016 heeft ervoor gezorgd dat veel huurders een tijdelijk huurcontract krijgen. Dat geeft echter veel onzekerheid, hoge huren en machtsmisbruik door verhuurders. PVDA en CU wilden dat vaste huurcontracten weer de norm zouden worden. Er leek een tijd geleden al zicht op steun van een Kamermeerderheid, maar CDA en de VVD dienden op het laatste moment nog twee wijzigingsvoorstellen in. Daar wilde de Kamer eerst verder over in debat. Maar nu is de initiatiefwet er dan toch door!

Met een wijzigingsvoorstel van SP en D66 is er ook een eind gemaakt aan de reguliere tijdelijke verhuur voor kamers van maximaal vijf jaar.

Uitzonderingen

Er zijn uitzonderingen gecreëerd voor mensen die gaan samenwonen en daardoor een woning hebben waar ze nog niet vanaf willen. Die mogen ze tijdelijk gaan verhuren. Ook kunnen particuliere verhuurders verhuur aan een familielid als opzeggingsgrond gebruiken. De rechter zal dan nog wel een afweging maken tussen de belangen van de zittende huurder en het betreffende familielid. Oude tijdelijke verhuurvarianten, zoals jongerencontracten, campuscontracten, contracten voor grote gezinnen, short stay en tussenhuur blijven bestaan met de gewijzigde wet.

Foto: wikimedia