058 – 213 24 15 | info@huurteamleeuwarden.nl

Huurprijs

Check of je niet teveel huur betaalt!

 De huur van je woning of kamer neemt iedere maand weer een grote hap uit je inkomen. Het zou dan ook zonde zijn als je teveel betaalt.

Er zijn wettelijke regels om de maximale hoogte van de (kale) huurprijs vast te stellen. De verhuurder moet zich daar aan houden. Het is dus zeker de moeite waard om uit te zoeken of jouw huur wel reëel is. Want als die te hoog is, heb je recht op huurverlaging. Ook als de huurprijs in een huurcontract is vastgelegd.

Let op: huur je langer dan zes maanden een woning in de vrije sector, dan is er geen maximale huurprijs en mag de verhuurder zelf de hoogte bepalen. Woon je er korter? Dan kan de Huurcommissie de aanvangshuurprijs beoordelen. Neem in dat geval gerust contact met ons op!

Twijfel je of je in een sociale huurwoning woont of in een vrijesectorwoning? Klik dan hier.

Kale huurprijs vaststellen

Door middel van een puntenaantal wordt bepaald wat de maximale huur van een onderkomen mag zijn. Het aantal punten zegt iets over de kwaliteit van de woning. Dit heet het woningwaardeerstelsel. Hoe meer punten, hoe hoger de huur mag zijn. Het gaat altijd om de kale huurprijs, dus zonder eventuele servicekosten zoals gas/elektra en schoonmaak. Mocht je een all-in huur hebben, vraag je verhuurder dan om een splitsing van huur- en servicekosten. Lukt dat niet, dan kan Huurteam je helpen.

Huurprijscheck

Het aantal punten kan vastgesteld worden door een huurprijscheck te doen. Elk onderdeel van de woning krijgt punten. Er wordt onder andere gekeken naar de grootte van de kamers, de buitenruimte, energieprestatie, de oppervlakte van gezamenlijke ruimtes en de WOZ-waarde.

Het Huurteam helpt je graag!

Maak een afspraak voor een huurprijscheck

Wil jij laten checken of je niet teveel huur betaalt? Bel of mail dan met Huurteam Leeuwarden. Wij regelen dat een van onze adviseurs bij je langskomt voor een huurprijsberekening. Als jij zorgt dat je alvast een kopie van je huurcontract klaar hebt liggen, dan berekenen wij de maximale huurprijs.

Het kan natuurlijk zijn dat jouw verhuurder een reële huur vraagt, maar dan weet je dat in ieder geval. Als blijkt dat de huurprijs te hoog is, dan maakt het uit hoe lang je al een huurcontract hebt. In de eerste zes maanden kunnen we meteen een procedure bij de Huurcommissie starten voor aanpassing van de huurprijs. Beslist de Huurcommissie in jouw voordeel, dan gaat de huurverlaging met terugwerkende kracht in vanaf de startdatum van het huurcontract.

Huur je langer dan een half jaar? Dan zijn er twee mogelijke stappen:

  • Eerst stuur je een brief naar de verhuurder waarin je vraagt om een lagere huurprijs. Hiervoor hebben we een modelbrief beschikbaar.
  • Gaat de verhuurder akkoord? Dat is super, dan is je huurverlaging een feit op de afgesproken datum. Je krijgt je teveel betaalde huur helaas niet terug. Werkt de verhuurder niet mee of krijg je geen reactie op je brief? Dan starten we op jouw verzoek een procedure bij de Huurcommissie.

Liever zelf je huurprijs checken? Dat kan op de website van de Huurcommissie.