De Wet doorstroming huurmarkt uit 2016 heeft ervoor gezorgd dat veel huurders een tijdelijk huurcontract krijgen. Dat geeft echter veel onzekerheid, hoge huren en machtsmisbruik door verhuurders. Daarom willen jongeren zo snel mogelijk af van tijdelijke huurcontracten. Drie Zwolse studenten overhandigden vorige week een brandbrief aan de Tweede Kamer.

 1 op de 5 huurders die in de afgelopen twee jaar verhuisden, heeft een tijdelijk huurcontract. In de particuliere sector is dat zelfs 1 op 3. Ruim zes jaar nadat de Wet doorstroming huurmarkt in werking trad, blijkt dat de wet veel problemen heeft veroorzaakt. Zo kunnen verhuurders bij iedere huurderswissel de huurprijs weer verhogen. Jongeren worden hard geraakt door de wet. Ze kunnen geen huis kopen en staan vaak onderaan de wachtlijst voor een sociale huurwoning.

De jongeren roepen, samen met de Woonbond, met hun brandbrief  Tweede Kamerleden op om de initiatiefwet van de PvdA en de CU te steunen, om generieke tijdelijke huurcontracten van twee jaar weer uit de wet te schrappen. Ze geven echter ook aan dat de tijdelijke huur niet het enige probleem is van de wooncrisis.

Lees meer over dit onderwerp op de site van de Woonbond.