Huurders met een commerciële verhuurder hebben vaak klachten over slecht onderhoud: lekkage, verrotte kozijnen, zwam en schimmel door vochtproblemen.

Bij vastgoedbeleggers en particuliere huisbazen komt het vaak voor: de staat van onderhoud is beneden peil, terwijl de verhuurder wel een hoge huur vraagt en de energierekening oploopt.

Wat zijn je rechten als huurder?

Wat kun je als huurder doen om je huisbaas in beweging te krijgen? Het is in de eerste plaats belangrijk om je rechten te weten. Verhuurders moeten woningen goed onderhouden. Ze hebben een onderhoudsplicht. Dat wil zeggen dat ze door onderhoud moeten voorkomen dat er gebreken aan de woning ontstaan. Wanneer er toch gebreken zijn moeten ze deze verhelpen.

Bewonerscommissie

Voor huurders die van wat grotere vastgoedbeleggers huren hebben we een extra advies. Check of er een bewonerscommissie actief is in je complex. Is dat (nog) niet zo, overweeg dan om er zelf een op te richten. Verhuurders zijn verplicht om met de bewonerscommissie te overleggen over zaken als onderhoud en schoonmaak. Maar dan moet er wel een bewonerscommissie zijn.

Neem contact op met Huurteam Leeuwarden!

Op de site van de Huurcommissie lees je wat je kunt doen als je huisbaas niets wil doen aan achterstallig onderhoud. Heb je persoonlijk advies nodig over het (gebrek aan) onderhoud in je huurwoning? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!