Makelaars blijven onterechte bemiddelingskosten vragen

Ondanks een klip-en-klare uitspraak van de Hoge Raad dat makelaars geen bemiddelingskosten mogen vragen aan huurders wanneer ze namens een verhuurder woonruimte aanbieden, blijven huurmakelaars het proberen. Dat blijkt ook uit meldingen van studenten die het TV-programma Radar ontving.

De studenten moesten EU makelaardij honderden euro’s betalen om de woning te krijgen. Maar dat mag dus niet. ‘Of je het nu verhuurkosten of bemiddelingskosten noemt, dit mag helemaal niet,’ liet Erik Maassen, beleidsmedewerker bij de Woonbond, weten bij Radar (externe link). ‘Het gebeurt heel veel, omdat de verhuurders en bemiddelaars denken makkelijk geld te kunnen verdienen en de huurder betaalt toch wel, maar het mag absoluut niet.’

Vorder je geld terug

Vaak betalen huurders toch, omdat ze anders de woning mislopen. Het Huurteam helpt huurders dan ook ook al jaren in het terugvorderen van onterecht in rekening gebrachte bemiddelingskosten. Wil je weten of je onterecht kosten hebt betaald? Doe de online check bemiddelingskosten.

Verhuurder of makelaar?

In dit geval bleek het om de verhuurder zelf te gaan, die daarom schermt met het toch mogen vragen van ‘verhuurkosten’. Maar verhuurders mogen bij het aangaan van een huurcontract alleen redelijke kosten in rekening brengen voor werkzaamheden die ook daadwerkelijk ten dienste van de huurder zijn. Denk daarbij aan een naamplaatje bij de deurbel. ‘Dan heb je het eerder over een bedrag van 15 euro,’ geeft Maasen aan bij Radar.

Gebruik de gratis modelbrief.