Het energielabel van een woning speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de maximale huur. Maar wat als het label niet klopt?
Label op basis van aannames
Uit onderzoek van Het Financieele Dagblad naar 1,8 miljoen energielabels blijkt dat veel woningen nét een hoger label halen, zoals A of B, terwijl ze daar eigenlijk nauwelijks aan voldoen. Woningen met een ‘ruime score’ voor zo’n label komen juist veel minder vaak voor.
Huurders betalen de prijs
Labeladviseurs blijken soms handig gebruik te maken van de ruimte binnen de regels. Zo wordt bijvoorbeeld een groter woonoppervlak ingevuld dan de woning eigenlijk heeft, of aangenomen dat er dikke isolatie aanwezig is zonder dat dit is gecontroleerd. Dat levert punten op, en dus een beter label.
Waarom dit jou raakt als huurder
Een te gunstig energielabel heeft directe gevolgen:
-
Je betaalt mogelijk te veel huur, doordat je woning meer punten krijgt dan terecht is.
-
Je verwacht een lagere energierekening, terwijl je woning in de praktijk minder zuinig is.
- Woningen met een slecht label worden als eerste verduurzaamd. Met een onterecht goed label val je buiten de boot.
Wat kun jij doen?
Twijfel je aan het energielabel van jouw woning? Huurteam Leeuwarden controleert gratis of jouw huur klopt, inclusief label en puntentelling. Lijkt je huur te hoog? Dan helpen we je met de vervolgstappen. Je kunt ook terecht bij de Huurcommissie als de huur dicht bij het maximum ligt en je goed kunt onderbouwen waarom je twijfelt aan het label.
De Woonbond legt het uit
De Woonbond heeft alles helder op een rij gezet. Lees meer over de risico’s van verkeerde energielabels:
Trucs met energielabels benadelen huurders