Vanaf 1 juli 2023 is de Wet goed verhuurderschap van kracht. In die wet staan regels over wat een verhuurder wel en niet mag doen. Dit geeft huurders een betere bescherming. Daarnaast is het voor verhuurders duidelijker welke regels er zijn om een woning te verhuren.

Door de invoering van de wet krijgen gemeenten een belangrijke rol bij het bevorderen van goed verhuurderschap.  Zo moet iedere gemeente een meldpunt inrichten voor klachten over ongewenst gedrag van verhuurders en moeten gemeenten de wet gaan handhaven.

Meldpunt om misstanden te melden

In Leeuwarden werkt de gemeente samen met Huurteam Leeuwarden. Denk jij dat jouw verhuurder zich niet aan de regels houdt? Doe dan een melding bij het meldpunt. Dit is gratis. Een medewerker van Huurteam Leeuwarden neemt binnen 5 werkdagen contact met je op en onderzoekt de melding samen met jou. Houdt de verhuurder zich inderdaad niet aan de wet? Dan geven wij dat door aan de gemeente. Die kan de verhuurder een boete geven.

Wanneer melden?

Geef een melding door als:

 • de verhuurder een woningzoekende discrimineert bij het zoeken naar een nieuwe huurder;
 • de verhuurder de huurder bedreigt of bang maakt;
 • de verhuurder de huurder meer dan 2 maanden huur als borg vraagt;
 • er geen schriftelijk huurcontract is tussen de verhuurder en de huurder;
 • de verhuurder de huurder niet goed inlicht over:
 • rechten en plichten die niet in het huurcontract staan;
 • de borg en wanneer de huurder de borg terugkrijgt;
 • contactgegevens van de verhuurder;
 • het meldpunt voor ongewenst verhuurgedrag;
 • een duidelijk overzicht van alle servicekosten.
 • de verhuurder de huurder onterechte servicekosten vraagt;
 • een verhuurbemiddelaar meer dan één keer bemiddelingskosten aan de huurder vraagt.

Kun of wil je niet digitaal melden?

Ga dan langs bij een Buurt- of dorpskamer. Daar zitten het Buurtservicepunt Leeuwarden en Amaryllis Leeuwarden. Zij helpen je met het invullen van het meldingsformulier. Lukt dit niet? Bel dan naar 14 058.

Heb je een andere vraag voor het Huurteam? Je kunt contact met ons opnemen via 058-2132415 of stuur een e-mail naar info@huurteamleeuwarden.nl

Huurteam Leeuwarden is een onafhankelijke organisatie, met veel kennis over wonen en de belangen van huurders. Voor het controleren van je huurcontract, een huurprijs- of servicekostencheck en een woningopname ben je bij ons aan het juiste adres. Wij geven advies en zoeken samen met jou naar de beste oplossing voor jouw probleem. Mochten we je niet kunnen helpen, dan verwijzen we door naar iemand die dat wel kan, bijvoorbeeld het wijkteam, de gemeente, de politie of het juridisch loket.