bemiddelingskosten

Let op! Heb je bemiddelingskosten betaald en vraag je je af of dit wel terecht was?

Bemiddelingskosten zijn kosten die een bemiddelaar (ook wel ‘huurmakelaar’) in rekening brengt om een verhuurder en een huurder bij elkaar te brengen.

Vaak wordt de rekening voor het bij elkaar brengen van verhuurder en woningzoekende ten onrechte bij woningzoekenden gelegd. Alleen als de woningzoekende de bemiddelaar daadwerkelijk opdracht geeft een woning te zoeken die bij de wensen van de huurder past, én de huurder de gezochte woning ook daadwerkelijk accepteert, mag de bemiddelaar extra kosten in rekening brengen bij de huurder.

In veel gevallen vragen bemiddelaars bemiddelingskosten aan de woningzoekende, terwijl de bemiddelaar eigenlijk voor de verhuurder werkt. De bemiddelaar biedt dan voor de verhuurder woonruimte aan, zodat het verhuurd kan worden. De huurder heeft de woning vaak zelf gevonden op de website van de huurmakelaar. De Hoge Raad deed een aantal jaren terug een uitspraak waarin bevestigd werd dat woningzoekenden geen bemiddelingskosten in rekening gebracht mag worden, terwijl er feitelijk voor de verhuurder wordt gewerkt. Het is daarbij niet van belang of  de verhuurder voor deze diensten betaalt.

De Woonbond heeft een modelbrief gemaakt, waarmee je je bemiddelingskosten kunt terugvorderen bij de verhuurder.

https://www.woonbond.nl/publicatie/modelbrief-terugvorderen-bemiddelingskosten

Ook vind je op de site van de Woonbond de deurwaarderscheck, waarmee je kunt kijken of het inschakelen van een deurwaarder kansrijk is. https://www.woonbond.nl/bemiddelingskosten-terugvragen

Natuurlijk kunnen wij je ook helpen bij het terugvragen van je bemiddelingskosten.
Neem dan contact met ons op.