fouten in huurcontracten

Huurteam Leeuwarden komt regelmatig huurcontracten tegen waar bepalingen in staan, die nietig zijn. Deze bepalingen zijn in strijd met het huurrecht en zijn dus ook niet geldig. Hieronder vind je een aantal voorbeelden.

opzegtermijn van de huurder

Vaak wordt in huurcontracten een opzegtermijn van twee maanden genoemd. Maar in de wet staat dat de opzegtermijn van de huurder gelijk is aan de betalingstermijn voor de huur. Als je de huur dus per maand betaalt, is de opzegtermijn ook één maand.

wat is de opzegtermijn van de verhuurder?

De opzegtermijn voor de verhuurder is minimaal drie maanden. Voor elk jaar dat je langer onafgebroken op het adres woont, komt er een maand huur bij. Maximaal heeft een verhuurder een opzegtermijn van zes maanden.

looptijd van een contract

Je kunt een huurovereenkomst sluiten voor één jaar. Dat betekent niet dat je de woning moet verlaten na afloop van het jaar. Als de termijn is afgelopen en de verhuurder heeft niet volgens de wettelijke regels de huur opzegd, dan loopt de huurovereenkomst voor onbepaalde tijd door.

Huurbescherming

Alle huurders hebben recht op huurbescherming. Als je het niet eens bent met de opzegging van het huurcontract, dan moet de verhuurder altijd de kantonrechter vragen om ontbinding van het huurcontract. Het vonnis van de rechtbank vertelt dan wat er moet gebeuren.

Servicekosten staan niet uitgesplitst

In je huurcontract moeten zowel de kale huurprijs als de servicekosten apart benoemd staan. All-in huurprijzen zijn niet toegestaan.

Heb je vragen over je huurcontract, neem dan contact met ons op.

 

 

.